VETLLA
Com costa fer veure que no passa res.
Bloc de notes de Jaume Subirana, escriptor. Curiós no especialista
Des de 2003
"No és policia, el que cal per entendre's. Humiliar no és el camí".
Que ho entengui un músic de carrer i ho vegi tan clar, que ho entenguem el vuitanta per cent dels catalans i ho veiem igual de clar i que ni un sol polític ni simpatitzant del Partido Popular, del PSOE ni de Ciudadanos a tot Espanya no sigui capaç de formular-ho així s'explica només perquè malauradament vivim en un país que de fa segles ha fet de la força, l'abús, la trampa i la injustícia selectiva els fonaments de la seva suposada idiosincracia.
Gràcies, Manolo! Algun dia els últims serem els primers.
Escrit per Jaume a les 8:00
“Amb son germà, lo comte de Cerdanya, / com àliga que a l’àliga acompanya, / davalla Tallaferro de Canigó un matí”... Si heu escoltat Vittorio Gassman dir la Divina Comèdia o Richard Burton recitant Dylan Thomas i heu pensat com jo que poques coses llibresques s’hi poden comparar, ara en teniu una de nostrada per posar al mateix nivell: Oir, la síntesi del Canigó de Jacint Verdaguer feta per l’actor Lluís Soler. Feta i dita. Soler va presentar la seva versió abreujada del gran poema èpic de mossèn Cinto (amb el permís de L’Atlàntida) el 2011 a Folgueroles, i després la va dur al TNC. Ara la gent de Verdaguer Edicions l’ha convençut perquè es fiqui en un estudi d’enregistrament i, sota la direcció de Roger Mas (de qui són les millors cançons amb poemes de Verdaguer que conec), deixi constància de la seva capacitat per dir tan bé com els millors uns versos densos i intensos, no pas senzills, que ja van camí del segle i mig de vida. El poema de la nació catalana restaurada, segons fórmula de Ricard Torrents.
Passaran els temps i els pressupostos, els grops i els governs, els ministres analfabets i els coronels venjatius, i Verdaguer seguirà dempeus. Passaran els llibres d’autoajuda, les traduccions apressades, els versets floralescos i els reculls de tuits, i Gentil i Flordeneu seguiran volant per damunt del Pirineu, com els campanars de Cuixà i Sant Martí ens admiren encara que la gent ja no sàpiga gaire què es un monestir. Ara tornen tots plegats a les llibreries, i potser tornaran també als escenaris, i en l’endemig s’han escolat, oh meravella, al meu Spotify, entre Bill Evans, Natalie Merchant i els Pulp, al costat de Burton i Gassman, de Bene i Branagh i Nunn i Rickman. Per poc més del que costa la samarreta de la manifestació de cada any (i per una desena part del que costa l’equipació també anual del club que és més que un club), aquí teniu Catalunya per posar-vos-la a l’orella, la de veritat, la que no passa sinó que deixa que ens hi reflectim nosaltres mentre passem. Tot plegat, gràcies a Verdaguer i a Lluís Soler. Oïu-los.
-------------------------------
Publicat a El Periódico, 27-IX-17
Versión en castellano
Escrit per Jaume a les 10:12
Etiquetes: Catalunya, LitCat, Llibre i lectura, Teatre, Verdaguer
Contra aquesta tendència a acumular als mitjans, com a opinadors, gent que no era als llocs opinant sobre coses que desconeix (però en les quals sovint hi té clars interessos), em sembla que necessitem amb urgència veus i punts de vista externs amb coneixement de causa. Per això he demanat a Tom Harrington, professor d'Estudis Hispànics a Trinity College (Hartford, CT), autor de Public Intellectuals and Nation Building in the Iberian Peninsula, 1900–1925: The Alchemy of Identity (Bucknell University Press, 2014), que em deixi incloure al F l u x aquest seu article publicat a Antiwar.com sobre els fets de dimecres de la setmana passada a Catalunya, vistos amb els ulls de nord-americà iberista i, a més, un dels catalanòfils de referència. Aprofito per agrair al professor Harrington el permís per a la reproducció de l'article.
Escrit per Jaume a les 9:30
Etiquetes: Barcelona, Catalunya, Espanya, EUA, Política, Universitat
El vídeo d'aquesta setmana no és musical. Però s'enganxa com una cançó de primera. Ah, i no us en perdeu els subtítols (ni, els bons lectors, el palimpsest).
Bon cap de setmana a tothom, i bona Mercè als barcelonins.
Escrit per Jaume a les 10:00
—Deje de escribir tanto y duerma una hora más —decía repetidamente cuando se daba cuenta de que me había levantado demasiado temprano—. Con todo esto que escribe sólo pone su vida en peligro. ¿Cree usted que está viviendo algo tan extraordinario? ¿No sabe usted que miles de otros viven situaciones mil veces peores? ¿Y no cree usted que se encontrarán cantidades ingentes de historiadores para describir todo esto? ¡Gente poseedora de mejor material y de una mejor visión que usted! ¿Qué vé, qué observa en esta estrechez? Todo el mundo tiene que ir a la fábrica, muchos reciben palos, y el hecho de ser objeto de los escupitajos ya no escandaliza a nadie...
La cosa muchas veces seguía así un buen rato mientras permanecíamos en la cocina en nuestras horas libres, ayudando a nuestras mujeres a lavar la vajilla y a limpiar las verduras.
Victor Klemperer, LTI. La lengua del Tercer Reich (Minúscula, 2001)
Escrit per Jaume a les 11:02
Etiquetes: Alemanya, Catalunya, D'escriure, Espanya, Política
En l'etapa actual, la Generalitat de Catalunya ha durat quaranta anys, de 1977 a 2017. Però ve del segle XIV, amb diverses restauracions. Esperem que n'hi hagi una altra.
Cortamos la conexión con Córdoba y Cádiz. Vamos con Huelva: "A por ellooooos, oeeeee!". pic.twitter.com/y3mFb9ixAJ— Jonathan Martínez (@jonathanmartinz) September 25, 2017
No son fascistas, que va. pic.twitter.com/PkaQ4JmnOk— PabloMM (@PabloMM) September 30, 2017
Escrit per Jaume a les 10:04
"Respecte": molt bon article d'Antoni Puigverd a La Vanguardia, posant negre sobre blanc un tema que em sembla que tots veiem de fa temps i no sabem (no sabíem) com formular, per timidesa, ingenuïtat, estratègia, incompetència o cansament, o potser per tot plegat alhora. La qüestió és que avui als mitjans espanyols la veda és oberta contra Catalunya i els catalans, i persones aparentment respectables, amb carrera i prestigi i càrrecs hi diuen, escriuen i dibuixen coses que no es tolerarien contra un munt d'altres col·lectius i minories. Potser ja n'hi ha prou de fer com que no ho veiem, d'esperar que passi la nuvolada:
"Sosté el fiscal general que milers de catalans estan abduïts. Rodríguez de la Borbolla, expresident de la Junta d’Andalusia, parla de “la Catalunya epilèptica” (que faci servir d’escut un article fora de context del mestre Gaziel encara fa més coent el qualificatiu). Josep Borrell és més benèvol: els catalans són víctimes “d’una pluja fina de mentides i desinformació”. Una paràfrasi amb significat precís: els catalans no sabem discernir la veritat. Fa anys i panys que sentim afirmacions d’aquest calibre: no pas als bars de noctàmbuls, sinó en diaris de la màxima credibilitat. En aquests media, les crítiques més o menys enraonades al catalanisme, habituals des de fa tres lustres, es combinen, sense solució de continuïtat, amb demonitzacions genèriques. Mil vegades s’ha dit: Catalunya és un país malalt, victimista, insolidari, adoctrinat, egoista, entotsolat, etcètera.
La setmana passada un escriptor el nom de qual no vull recordar, un home que ha estat tractat sempre a Girona amb respecte intel·lectual i sol·lícit afecte, va vincular una vegada més el nazisme amb el que està passant “a la región”. Ho va fer en la seva columna al diari de més tirada d’Espanya. De passada, va condemnar genèricament els gironins, ja que “aquella provincia es un clon de Guipúzcoa y comparte con ella lo montaraz, la víscera y el arcaísmo. Es gente de religión y trabuco”.
Aquestes generalitzacions que apareixen constantment a la premsa dita seriosa serien condemnades si s’apliquessin a qualsevol altre col·lectiu: els gais, les dones, els musulmans. La civilització occidental considera xenòfoba la caracterització negativa d’un col·lectiu, però a Espanya la civilització s’encongeix quan es parla dels catalans. Ha arribat el moment de qualificar de culpable el silenci de molts intel·lectuals davant d’aquestes actituds despectives que venen de lluny: de Quevedo. No és un vici tan remot com l’antisemitisme, però compleix la mateixa funció: denigrar una minoria interna per cohesionar la majoria; convertir la minoria en boc expiatori. [...]"
Antoni Puigverd, "Respecte" (La Vanguardia, 18-IX-17)
Escrit per Jaume a les 8:30
La generositat funciona així: a cegues i sense garanties. Si no, no és generositat. I no sol funcionar.
Lucinda Williams ha tornat a enregistrar vint-i-cinc anys després una de les seves millors cançons, aquella sobre les voreres (no sé per què sempre les he imaginat nocturnes) de la ciutat: Digue'm coses bones, digue'm que la meva vida és segura.
Mentre esperem que algú ens ho digui, bon cap de setmana a tothom.
TO THE LIGHT OF SEPTEMBER
When you are already here
you appear to be only
a name that tells of you
whether you are present or not
and for now it seems as though
you are still summer
still the high familiar
endless summer
yet with a glint
of bronze in the chill mornings
and the late yellow petals
of the mullein fluttering
on the stalks that lean
over their broken
shadows across the cracked ground
but they all know
that you have come
the seed heads of the sage
the whispering birds
with nowhere to hide you
to keep you for later
you
who fly with them
you who are neither
before nor after
you who arrive
with blue plums
that have fallen through the night
perfect in the dew
W.S. Merwin
Escrit per Jaume a les 10:20
Abans de reaccionar davant de cada ofensa, de tuitejar o comentar o metabolitzar cada nova prohibició, cada amenaça, escoltar la versió instrumental de "September Song" al disc de Chet Baker i Bill Evans, enregistrat abans que jo naixés i que continuarà sonant molt després que els ministres i fiscals i caps de gabinet i capitans generals i directors de diari d'aquest setembre s'hagin acotat per darrera vegada. I evocar Kurt Weill a l'exili, que no va parar de treballar.
"Ayer el Banco de España anunció que da por perdidos 42.590 millones de dinero público de los 56.865 que aportó el Estado al rescate bancario, ese que no nos iba a costar un euro a los ciudadanos. 42.590 millones, léanlo despacito, piensen en la cifra un momento. Ese momento que no dedicaron ayer ni en Moncloa ni en el Parlament. Ni en Madrid ni en Barcelona. Ni en España ni en Catalunya. ¿Para qué? Con lo entretenidos que estamos todos con la ruptura y las frases grandilocuentes. (...)"
Gemma Herrero, "Filibusterismo, jetas y gilipollas" (Fot-li Pou, 8-IX-17)
Escrit per Jaume a les 9:00
Per recomanació d'Allau (l'amo de The Daily Avalanche) vaig conèixer des de Chicago en Sufjan Stevens (que és de Detroit, val a dir), el seu recomanabilíssim Carrie & Lowell (2015) i el relativament famós Illinois (2005). I ara us el presento i el convido a acompanyar-nos des de la distància en aquest cap de setmana diguem que embolicat.
Should I tear my eyes out now,
before I see too much?
Escrit per Jaume a les 10:00
El PEN Català ha posat en marxa una campanya per evitar que el periodista i escriptor sueco-turc Hamza Yalçin sigui extradit a Turquia. Yalçin, crític amb el règim d'Erdogan, va ser detingut a l'aeroport del Prat el dia 3 d'agost i està empresonat a Can Brians des d'aleshores.
D'aquí a 8 dies el ministre de justícia del govern espanyol, Rafael Catalá, ha de decidir si dóna curs a l'ordre d'extradició que podria acabar amb l'entrega de Hamza a les autoritats turques.
El PEN Català i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport de nombroses entitats, demanen l’alliberament del periodista i per això han creat aquesta petició a través de la plataforma Change.org.
Jo ja hi he signat. I tu?
Mira que han passat anys i han passat coses d'ençà d'aquelles tardes a casa del Carles amb el doble disc negre obert escoltat una vegada i una altra, però aquesta gent i aquesta cançó en concret encara em fan trontollar. Aquí, a més, la canten seixanta mil persones. Gràcies per apuntar-hi, Natàlia.
Bona tornada a tothom, i bon cap de setmana. No escape from reality...
Heu seguit avui el hashtag #RuinABookTitleInOneLetter? Jo sí, i m'hi vaig fer un fart de riure. Us en destaco una dotzena de propostes (amb el link, perquè en alguns casos la imatge ho acaba de brodar):
- Anques i ventalls (Màrius Serra)
- As I Lay Drying (Amber)
- Bride and Prejudice (Beau Willimon)
- Cañas y marro (Sílvia Senz)
- Cavalls cap a la mosca (Miquel Àngel Llauger)
- Diccionari per a odiosos (Anna Llisterri)
- El pop estepari (A. Raset)
- L'adolescent de Salt (Manel Ollé)
- Las bicicletas son para el vegano (Roberto Navarro)
- Les xones i els dies (Dolors Miquel)
- Mort de fama (Joan-Josep Isern)
- Teoria dels mossos (David Figueres)
“Attention is the rarest and purest form of generosity.” https://t.co/jTNYNoOfIa
— Maria Popova (@brainpicker) November 12, 2017