dijous, 10 d’abril del 2014

LLIÇÓ A OLIVA

En aquests dies d’implosió al sector cultural, de tensió i de mala relació entre veïns, d’insultant preponderància de la majoria i d’avorrit monocultiu de suposats èxits massius, a Oliva, una petita vila de la Safor on van néixer Vicente Parra i Enric Sòria i on viu Francisco Brines, he assistit recentment a una lliçó de gestió pública administrada en vers. Dies enrere s’hi va celebrar la desena edició del Poefesta, un festival de poesia posat en marxa i mantingut per l’escriptora i activista Àngels Gregori (premiada l’any passat als Jocs Florals de Barcelona) que a poc a poc, sempre de la seva mà però amb la col·laboració d’un grapat de voluntaris, s’ha fet un lloc de referència entre els festivals literaris hispànics a base d’escollir molt bé els convidats, tractar-los encara millor i, sobretot, d’omplir un teatre de sis-centes localitats amb un públic càlid i atent.

Al Poefesta d’Oliva, basat en la iniciativa privada i alhora sobrat de patrocinadors, hi van conviure i s’hi barrejaven català –valencià, si volen–, castellà, basc i anglès (amb la presència-sorpresa de l’actriu Julie Christie per llegir en homenatge a W.H. Auden), hi ha programades en paral·lel des d’activitats infantils a maridatges literario-culinaris, s’escampen poemes pels aparadors de les botigues i la televisió local dedica un programa d’una hora als escriptors tractant-los com si juguessin en un equip de futbol. El secret? Fe en el projecte, continuïtat, arrelament, moltes hores de feina i entusiasme. Potser no és tan difícil.

La nit del passat dia 4, al Teatre Olímpia, Brines va celebrar-ho amb una frase: un festival així dóna qualitat a Oliva. Però es va descuidar la torna del fet: amb gestos com el Poefesta també són Oliva i el País Valencià (no la ciutat de València) els que ens alliçonen sobre la possible tranquil·la coexistència de llengües, sobre la inevitable recuperació del paper de la societat civil i de la iniciativa i el compromís particulars. El Poefesta és bona literatura en clau de festa i articulació ciutadanes: un favor més que la cultura podria fer a aquest país enrigidit, a la nostra societat descompartida.

-------------------------------
Publicat a El Periódico, 9-IV-14
Versión en castellano












MÉS
Enregistrament complet del festival Poefesta, a Tele7 Safor.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra opinió

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.