diumenge, 28 de maig de 2006

FREGUES (AMB BENZINA)

La gent del "Saló de lectura" han obert una Galeria Visual de la Cosa Literària destinada, en principi, a aplegar curiositats i objectes kitsch relacionats amb autors i llibres. Però de vegades no n'hi ha prou a voler sorprendre, i la realitat és molt més estrambòtica del que un es pensa.

Així, acabem d'assabentar-nos, gràcies a la sempre diligent amplificació de Libertad digital i la COPE, que l'associació Hazte Oir (no us perdeu el seu enviador de cartes al director a 120 mitjans alhora) ha començat una campanya contra la Generalitat de Catalunya per fer llegir als alumnes de batxillerat Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury, de Quim Monzó, qualificat de pornògraf i immoral. Home, molt ràpids no és que siguin assabentant-se de les novetats literàries i docents. Però l'assumpte serveix, això sí, per veure per primer cop l'inefable Alejo Vidal Quadras preocupat per la literatura catalana. Amb protagonistes i arguments així, la cosa s'anima. I encara més si tenim en compte que, dimecres, un columnista estrella i escriptor català i catalanista qualificava Emilio Manzano, el director de l'Institut Ramon Llull, d'"enemigo declarado de la cultura catalana" des del "Cultura/s" de La Vanguardia. Enemics, immoralitat... Què més ens falta? Una mica de benzina social, potser? Doncs tranquils: avui, tot i el suposat descans obligat, un altre columnista estrella, també escriptor, també català i també catalanista tanca el seu article a l'Avui afirmant que "Ser pobre és ser un imbècil, i això no té solució" (no, no ho trec de context).

I un, que ahir a Vilanova i la Geltrú discutia amb escriptors i experts orsians i antiorsians sobre si Eugeni d'Ors era o no feixista i si li ho hem de tenir en compte, es frega els ulls i se'ls enllarda amb benzina, i et queda la impressió que tant els objectes estranys de la galeria del Saló com la defensa de la idea d'Imperialisme un llunyà 1906 a les pàgines de La Veu de Catalunya són simples jocs de criatures. No de patriotes. I que potser algun dia ens tocarà escollir a què volem jugar...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra opinió

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.