dimecres, 17 de desembre del 2008

UPyD ENS ESCUP (I HEM DE DIR GRACIAS)












Abans, qui no tenia feina el gat pentinava. Ara s'empassa una ampolla de bilis i la va deixant anar, a rotets, a les cartes al director dels diaris, als comentaris digitals dels mitjans i sembla que també en campanyes estratègicament adreçades a institucions i empreses. No us perdeu la gesta del ciutadà José Manuel Opazo, resident a Suïssa amb casa a Barcelona que amb paper de carta del simpàtic partit extraparlamentari (a la región nordeste) UPyD de la simpatiquíssima Rosa Díez ha escrit a la companyia aèria Swiss per queixar-se que als vols entre Barcelona i Zuric s'hi fes servir el català per adreçar-se als viatgers. Això, com tots sabem, és una cosa absurda, perillosa i antidemocràtica.

L'argumentació de la impagable carta del senyor Opazo és al nivell del castellà que hi fa servir. La represa del fantasma del català com a dialecte de l'espanyol, l'ofensiva manipulació de les xifres, l'acusació de nazisme pel procés de normalització i algun curiós intent de raonament filològic ("O respetan Ustedes el dialecto catalán en relación al idioma español más que el suizoalemán en relación al alto alemán?") farien plorar de riure si no ens sonessin tant a la música que sona rere els discursos oficials d'UPyD o, al Parlament, de Ciutadans. Potser faríem més ben fet de prendre'ns la carta com un vell exabrupte entranyable, com les sortides de pista de Manuel Fraga, per entendre'ns. Passa només que per una raó o una altra sembla que Swiss efectivament ha eliminat el català de la locució als seus avions: això sí que és un servei a la convivència i als drets humans, senyor Opazo, senyora Díez! Si Cervantes fos viu, com hi xalaria! Ja és curiós que l'autoproclamada alternativa al bipartidisme espanyol passi pels vells rails dels discursos arnats i la retòrica legionària de l'uniformisme, la mentida i la intolerància. Si aquesta és la tercera via, potser sí que al final valdrà més comprar-se una bicicleta.

-----------------------------
Els vídeos, les fotos, el manifest i la cançó de llançament del partit, si esteu d'humor, valen una visita.

3 comentaris:

  1. Em bloquejo de ràbia quan penso en tot això. Una miserable carta pot aconseguir que una empresa deixi d'utilitzar una llengua? El món està definitivament girat.

    Voldria saber tota la brutícia que hi ha darrere d'aquest assumpte, les pressions que ha rebut aquesta companyia i altres -més enllà d'una simple carta-. Em fa l'efecte que darrere d'això hi ha molta gent implicada. Gent que, d'una manera més o menys subreptícia, es dedica -potser professionalment i tot- a desprestigiar Catalunya a nivell internacional (Fresno, Air Berlin, The Economist, el rugby...).

    Salutacions,
    S.

    ResponElimina
  2. I aqui els convidem a discrusejar a l'Ateneu.

    ResponElimina
  3. "El catalán no es a día de hoy ni siquiera una obligación en Cataluña.
    Esto quedo restablecido así en nuestra constitución y es un derecho constitucional que
    cualquier español tiene." I llavors, què reclamen? No s'ahurien de dissoldre immediatament?

    Salutacions cordials.

    ResponElimina

Gràcies per la vostra opinió

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.