dilluns, 20 d’abril del 2009

PODER DE LA PARAULA

D'avui fins dimecres el PEN Català fa coincidir a Barcelona dues trobades que convertiran la ciutat en una petita capital de la reivindicació del poder de la paraula organitzada: per una banda la IV Assemblea General de la xarxa de ciutats refugi ICORN (International Cities of Refuge Network), de la qual Barcelona n’és membre fundador a través precisament del PEN, i per l'altra la Trobada Internacional del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, a hores d'ara presidit per Josep M. Terricabras.

Entre d'altres convidats, avui dilluns al vespre, a dos quarts de vuit, el zimbabwès Chenjerai Hove parla al Palau Marc, i una mica més tard, a partir de les nou, el salvadorenc Horacio Castellanos Moya i el nord-americà Russell Banks participaran al costat d'altres escriptors catalans i estrangers en una lectura inaugural coordinada per Laia Noguera a l'Imprevist (c. Ferlandina, 34). Dimecres al matí, d'altra banda, el premi Nobel de Literatura Derek Walcott farà una intevenció en un acte al Palau de la Generalitat.













"I la pregunta és la següent: Qui té el poder sobre la història? Qui té el poder d’explicar les històries de les nostres vides i de determinar no només quines històries es poden explicar, sinó també de quina manera es poden explicar, com s’haurien d’explicar? Evidentment, hi ha històries en les quals tots nosaltres hi vivim, la història de la cultura i la llengua en les quals vivim, la Història en la qual vivim i, efectivament, les estructures ètiques en les quals vivim, de les quals la religió n’és una. Qui hauria de tenir por sobre les històries? Em sembla que aquesta és la pregunta que s’hauria de plantejar en tots els països del món en què els escriptors estan en perill i són perseguits" (Salman Rushdie, 2004)

També se'n fan ressò...
Elena Aranda a Sobre llibres
Ada Castells, a l'Avui
David Figueres a Els dies i les dones
Biel Mesquida a la Plagueta de bord

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra opinió

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.